Ajuntament Barcelona - Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu
HOME    MAPA WEB     CATALÀ  |  CASTELLANO

entitats

COORDINADORA DE TRABUCAIRES DE CAT.

L’essència dels trabucaires l’hem de buscar en el fet d’expressar l’alegria de la festa engegant trets a l’aire.
Els trabucaires rememoren els bandolers del segle XVII, combatents armats amb un trabuc (arma de foc portàtil, de canó curt i ample de boca acampanada).

La tradició d'acompanyament dels grans mandataris és la que ha fet conservat en bona part aquests grups armats, ja que amb el pas del temps van passar a convertir-se en un dels principals elements tradicionals de les festes major. Actualment, la seva finalitat és despertar i cridar la gent a la festa, obrir cercaviles, passejades i altres actes amb el so dels trabucs.

L’origen de les actuals colles de trabucaires, sobretot les tradicionals, provenen del sometent o cos rural de gent armada que es reunia a toc de campana per perseguir els malfactors o combatre l’enemic, i que en època de pau sortien a “Galejar” o “Fer Gala”, és a dir, a fer ostentació o celebrar alguna festa disparant trets.

La
Coordinadora de Trabucaires de Catalunya té la tasca d'aglutinar les associacions i entitats de trabucaires de la nostra terra, per tal d'unificar, a nivell general, la documentació i recerca d'aquest col·lectiu. A més, la Coordinadora gestiona informació específica de cadascuna de les entitats amb la finalitat de fer-ne'n el màxim de difusió i posar les colles de trabucaires a l'abast de tothom.

La nostra tasca no només és la d'oferir serveis i informació, sinó la de potenciar la nostra cultura festiva fent la divulgació de la mateixa per tal de consolidar els trabucaires com a part important de la nostra festa.

L'associació, que té els seus orígens a l'any 1983, està integrada per unes 25 entitats d'arreu de Catalunya.

Coordinadora de Trabucaires de Cat.

 
c/ Arquímedes, 30 | 08030 - Barcelona | t. 933.452.584 | cmcpsa@encis.coop | nota legal